Αρχιτεκτονικό   Γραφείο   Μελετών   &   Κατασκευών

Σύμβουλοι   Αρχιτέκτονες   Μηχανικοί

ΑρχικήΓενικάΠαρουσίασηΟργάνωσηΔιάφοραΕπικοινωνίαΠωλήσειςEnglish

διπλωματική  εργασία

ΠΑΤΣΟΥΜΑΣ  ΝΙΚΟΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ. Σ χ έ δ ι α .

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ. Φωτογραφίες.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ

ΠΕΡΙΟΧΗ : ΔΗΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΟΥ - Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ : 2007 - διπλωματική εργασία ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Π.ΠΑΤΡΩΝ

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ :

Θέμα της εργασίας είναι η υλοποίηση μουσείου αρχαιολογικών ευρημάτων από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ελεύθερνας, περιοχής που διαθέτει αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα, ικανά να μεταφερθούν και να στεγαστούν σε προφυλαγμένο χώρο προκειμένου να εκτεθούν, αλλά και αρχιτεκτονικά ερείπια - λείψανα κτιρίων παλαιότερων σταδίων κατοίκησης - χρήσης του χώρου. Η περιοχή που προτείνεται για το Μουσείο σήμερα είναι ένας κενός χώρος εναπόθεσης μπάζων και άλλων αχρήστων υλικών, σε απόσταση μικρότερη των 2km από τον αρχαιολογικό χώρο, σε ένα κατάφυτο φυσικό περιβάλλον που κυριαρχούν οι χαρακτηριστικοί ελαιώνες της Βόρειας Κρήτης. Μεταξύ του χώρου του Μουσείου που βρίσκεται σε ύψωμα και του Αρχαιολογικού χώρου που εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας - φαράγγι ανάμεσα στην Παλιά και την Νέα Ελεύθερνα υπάρχει οπτική επαφή.

Μέχρι και την εποχή εκπόνησης της παρούσης μελέτης υπάρχει σε εξέλιξη ανασκαφική και ερευνητική δραστηριότητα, και τα ανασκαφικά ευρήματα μεταφέρονται στα ήδη υφιστάμενα αρχαιολογικά Μουσεία στις πρωτεύουσες των Νομών της Κρήτης, με αποτέλεσμα, ο επισκέπτης του χώρου αλλά και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να μην είναι σε θέση να εκτιμήσει την σπουδαιότητα των ευρημάτων αλλά και των ερευνητικών μελετών και προγραμμάτων που αφορούν την Αρχαία Ελευθερνα.

Με την ανέγερση του Μουσείου είναι εφικτή η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, και η καλλιέργεια ενός πολιτιστικού κλίματος στους κατοίκους με σκοπό την ιστορική συνέχεια και την ανάδειξη της ταυτότητας του χώρου. 

 

Το μουσείο αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, με το κύριο μέρος των εκθεμάτων να απλώνονται στο εσωτερικό του ισογείου. Το εσωτερικό διαθέτει αίθρια κατά μήκος της διαδρομής του επισκέπτη, μερικά από τα οποία είναι στην περίμετρο του κτιρίου και έχοντας την μία πλευρά ανοικτή λειτουργούν ως ενδιάμεσο φίλτρο και επιτρέπουν την επαφή του εσωτερικού με το εξωτερικό περιβάλλον και με τον αρχαιολογικό χώρο. Η διαδρομή του επισκέπτη είναι μία πορεία που έχει εναλλαγές καθώς είναι δυνατόν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες να γίνεται σε κλειστό, ημιυπαίθριο χώρο, αίθριο όπως περιγράφηκε προηγουμένως ή και τελείως υπαίθριο είναι αυτός είναι στον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου, είτε στον όροφο είτε ακόμα και στον ίδιο τον Αρχαιολογικό χώρο μέσω μονοπατιών που ξεκινούν από αντίστοιχες κατάλληλα διαμορφωμένες εξόδους του κτιρίου του μουσείου και καταλήγουν σε προστατευτικά στέγαστρα των αρχιτεκτονικών μελών του χώρου της ανασκαφής.

 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ταχ. διεύθυνση

ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 12 Τ.Κ. 15341 ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΑΘΗΝΑ

τηλ

+30 210 6541101

φαξ

+30 210 6541114

email

info4p@gmail.com

 

με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος, σχεδιασμός - copyright ©2009 4π architects®  - τελευταία ενημέρωση site: 02.02.2012