Αρχιτεκτονικό   Γραφείο   Μελετών   &   Κατασκευών

Σύμβουλοι   Αρχιτέκτονες   Μηχανικοί

ΑρχικήΓενικάΠαρουσίασηΟργάνωσηΔιάφοραΕπικοινωνίαΠωλήσειςEnglish

διπλωματική  εργασία

ΠΑΤΣΟΥΜΑΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ

Συνθετική Οργάνωση.

Σ χ έ δ ι α .

Πολιτιστικό Πάρκο ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ

ΜΕΛΕΤΗ : 2004 - διπλωματική εργασία ΕΜΠ

 

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ :

Αντικείμενο αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι καταρχήν η μελέτη και η διαχείριση του αστικού κενού που παρατηρείται στην κατάληξη της οδού Ερμού, στη συμβολή της με την οδό Πειραιώς και η πρόταση για δημιουργία ενός πολιτιστικού πάρκου. Προτείνεται η ανάπτυξη ενός πολυδύναμου πολιτιστικού πλέγματος κλειστών, υπαίθριων και ημιυπαιθρίων χώρων που θα ολοκληρώσει το δίκτυο των αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Πυρήνας αυτού του πολιτιστικού πάρκου ορίζεται η λειτουργία του λυρικού θεάτρου και περιλαμβάνει μια κεντρική σκηνή όπερας, μια δεύτερη σκηνή χορού και θεάτρου, ένα συγκρότημα εργαστηρίων κατασκευής σκηνικών, καθώς και μια σχολή διδασκαλίας της τέχνης του λυρικού θεάτρου.

Η περιοχή παρέμβασης εντοπίζεται στον χώρο της πρώην ‘Κορεάτικης αγοράς’ και του αμαξοστασίου του ΗΛΠΑΠ στο τέλος του πεζόδρομου της Ερμού και σε επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Η επιλογή της δημιουργίας του λυρικού θεάτρου με τις μεγάλες χωρικές, αλλά και συμβολικές διαστάσεις ενισχύεται και από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις χωρικές δυνατότητες της προτεινόμενης περιοχής. Πρόκειται για μια κεντρική περιοχή της Αθήνας που βρίσκεται σε επαφή τόσο με μια πυκνοκατοικημένη αστική ζώνη (περιοχή κατοικίας Θησείου και Πετραλώνων), όσο και με ένα ενεργό δίκτυο χώρων πολιτισμού και αναψυχής της πόλης (Πλάκα, Ψυρρή, Γκάζι). Αυτή η πληθυσμιακή πυκνότητα, καθώς και η μείξη χρήσεων, συμπληρωματικών ως προς τη χρήση της όπερας συμβαδίζει με την πρόταση δημιουργίας ενός συμπλέγματος δημόσιων χώρων πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Το πολιτιστικό πάρκο μπορεί να λειτουργήσει ως αστικός πυκνωτής στον προτεινόμενο χώρο. Πέρα από τη λειτουργική συνέχεια νοηματικά ολοκληρώνει το δίκτυο των ελεύθερων και αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, καθώς τοποθετείται στην τρίτη κορυφή του ιστορικού τριγώνου. Τέλος η επιλογή της θέσης ικανοποιεί και το κριτήριο της προσβασιμότητας. Το πάρκο τοποθετείται στην κατάληξη του δικτύου των πεζοδρόμων, ενώ προσεγγίζεται και από τα μέσα σταθερής τροχιάς (σταθμός ΗΣΑΠ Θησείου, Μετρό Μοναστηρακίου-Κεραμεικού), καθώς επίσης και από τον κεντρική οδική αρτηρία της Πειραιώς. Η ίδια η μορφολογία του χώρου ευνοεί την τοποθέτηση του πολιτιστικού πάρκου, με πυρήνα το λυρικό θέατρο, ακολουθώντας το ανάγλυφο και συνεχίζοντας τον αστικό ιστό που διακόπτεται από το κενό των τρένων. Βάσει αυτών των χαρακτηριστικών επιλέγεται η σύνθεση ενός πλέγματος ανοιχτών και κλειστών χώρων και όχι ο σχεδιασμός ενός κτιρίου που θα διατάρασσε το υπάρχον δομικό σύστημα.


Ως πρώτη συνθετική αρχή ορίζεται ο χώρος ανάπτυξης αυτού του πολυδύναμου πολιτιστικού πάρκου με την προέκταση του πεζόδρομου της Ερμού και τη δημιουργία μιας πλατφόρμας έδρασης σε υψομετρική διαφορά από την Πειραιώς (+7.00 μέτρα). Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η επαφή του πάρκου με τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, η απομάκρυνση του από τον κεντρικό οδικό άξονα και η απόδοση του στην περιοχή κατοικίας του Θησείου. Επιπλέον εξασφαλίζεται κάτω από το νέο επίπεδο ο απαιτούμενος χώρος για τις τεχνικές εγκαταστάσεις του λυρικού θεάτρου και για στάθμευση, χωρίς την ανάγκη εκσκαφής στον ευαίσθητο αρχαιολογικό χώρο. Ταυτόχρονα λόγω της δημιουργίας του νέου υπερυψωμένου επιπέδου μεταφέρεται το αμήχανο υπάρχον κατέβασμα της Ερμού στην Πειραιώς. Με ένα πέρασμα πάνω από την Πειραιώς ο πεζόδρομος καταλήγει στο κομβικό σημείο συνάντησης του Γκαζιού και του προτεινόμενου, από το δήμο της Αθήνας, πάρκου.
Όπως έχει προαναφερθεί επιλέγεται η δημιουργία ενός συστήματος υπαίθριων και κλειστών χώρων και όχι η δημιουργία ενός δομικού κελύφους που θα περικλείει όλες τις λειτουργίες της όπερας. Γι’ αυτό επιλέγεται η σύνθεση με όρους αστικού σχεδιασμού και συγκεκριμένα με τη δημιουργία δύο επιπέδων που εντάσσονται στο μορφολογικό ανάγλυφο και συγχρόνως δημιουργούν το χώρο ανάπτυξης του κτιριολογικού προγράμματος. Πρόκειται για ένα τρίγωνο και ένα τραπέζιο. Το τρίγωνο γίνεται αντιληπτό ως η συνέχεια του δικτύου των πεζοδρόμων Απ. Παύλου και Επταχάλκου επιτρέποντας το κατέβασμα στην Ερμού που τώρα διακόπτεται από τις γραμμές του τρένου. Ακολουθεί την κλίση του εδάφους ολοκληρώνοντας τον αστικό ιστό και δημιουργεί έναν χώρο θέασης προς τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Το τραπέζιο τοποθετείται στο κατάλληλο δομικό ύψος για τις ανάγκες του λυρικού θεάτρου, οριοθετώντας το χώρο διάρθρωσης των επιμέρους χώρων του λυρικού θεάτρου και αποτελεί την κορύφωση του δικτύου των πεζοδρόμων. Προτείνεται, δηλαδή, η δημιουργία μιας υπερυψωμένης πλατείας σε σχέση με τους μεγάλους ελεύθερους χώρους της Αθήνας και με θέα προς όλη την πόλη.
Αφού ορίζονται τα βασικά συνθετικά επίπεδα, επιδιώκεται η απόδοση ποιοτικών χαρακτηριστικών στο νέο αυτό δημόσιο χώρο. Η σύνθεσή του γίνεται πρωτογενώς με την τεθλασμένη γραμμή που κινείται ανάμεσα στα βασικά επίπεδα σύνθεσης ορίζοντας τα υπαίθρια, ημιυπαίθρια και κλειστά τμήματα του. Ουσιαστικά δημιουργούνται δύο πλατείες γύρω από τις οποίες οργανώνεται το πολιτιστικό πάρκο. Η πρώτη χωροθετείται στην κατάληξη του πεζοδρόμου της Ερμού και αναφέρεται ως η ¨επίσημη¨ πλατεία γύρω από την οποία διατάσσονται η κεντρική σκηνή της όπερας, η δεύτερη σκηνή και το μουσείο του Κεραμεικού. Η δεύτερη πλατεία παρουσιάζει διαφορετικό χαρακτήρα και απευθύνεται περισσότερο στη γειτονιά. Χαρακτηρίζεται ως πλατεία ¨δρώμενων¨, καθώς λειτουργεί και ως ανοιχτή σκηνή. Γύρω από αυτόν τον χώρο αναπτύσσεται το συγκρότημα των εργαστηρίων. Η αίθουσα συναρμολόγησης σκηνικών, τα εργαστήρια κοστουμιών και μασκών διατάσσονται στην πλατεία αναδεικνύοντας την διαδικασία παραγωγής και προετοιμασίας του λυρικού θεάτρου σε ξεχωριστή δραστηριότητα προσιτή στο κοινό. Οι δύο πλατείες συνδέονται μέσα από μια πορεία η οποία καταλήγει στη μουσική ακαδημία του συγκροτήματος που θέτει και το δυτικό όριο του συγκροτήματος. Όλοι οι δημόσιοι αυτοί χώροι διατάσσονται σε διάφορα επίπεδα που καθιστούν ικανή την πρόσβαση σε τακτά σημεία τόσο από την περιοχή κατοικίας, όσο και από την οδό Πειραιώς.


Γίνεται φανερό ότι επιδίωξη είναι η δημιουργία ενός χώρου που αναδεικνύει τη σημαντική του μνημείου του Κεραμεικού με έμφαση στην κοινωνική διάσταση του χώρου που συμβάλλει στην πολιτιστική δραστηριοποίηση του ατόμου και στη διάχυση παιδείας.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ταχ. διεύθυνση

ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 12 Τ.Κ. 15341 ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΑΘΗΝΑ

τηλ

+30 210 6541101

φαξ

+30 210 6541114

email

info4p@gmail.com

 

με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος, σχεδιασμός - copyright ©2009 4π architects®  - τελευταία ενημέρωση site: 02.02.2012